השאלה מהי הצריכה הקלורית האמיתית באימון, היא בעלת חשיבות עליונה לאומדן התוצאות הריאליות בהקשר לתהליכי הרזיה, ליכולת ליהנות מאכילה בלי לעלות באחוזי השומן ובמשקל הגוף וכן להשפעה על רמות המוטיבציה האישית לעסוק בפעילות גופנית ולרמות הסיפוק שבעקבותיה.

לרוב מתייחסת הסוגיה לאימון אירובי בלבד וחשוב להזכיר
ש: אימון התנגדות/כוח הוא בעל השפעה דומה על הגברת חילוף החומרים הנוסף, בעקבות פעילות גופנית. מס' הפעמים בהן ראיתי מתאמנים מתייאשים מאימון גופני, עקב מיתוסים שגויים, תסכל אותי רבות לאורך הקריירה וגרם לי להפיץ את נתוני האמת, על כל במה אפשרית. הנתונים הבאים פורסמו לראשונה בשנת 2012, בספרי "התרופה המודרנית".
המידע במאמר, כמעט ואינו ידוע לציבור הרחב, עקב שיקולים מסחריים (שגויים בעיני), שמחזקים את המיתוס השקרי של צגי שעוני מדידת שריפת הקלוריות השונים ומטעים ב"גדול" את שוחרי הפעילות הגופנית.
את ההוכחות המחקריות, תגלו בקובץ המתנה המצורף בסוף המאמר.

את ההבחנה בין חילוף החומרים המשתנה שמוגבר בעקבות פעילות גופנית לבין המטבוליזם הקבוע או חילוף החומרים במנוחה, זה הפועל 24 שעות ביממה ללא קשר לפעילות גופנית, כבר עשינו במאמרים הקודמים בסדרה.
גם התחלנו להציג את הדרכים להעלות את חילוף החומרים במנוחה ע"י אימוני כוח והעלאת המסה השרירית ששורפת קלוריות מצד אחד וע"י תזונה נכונה כמו לדוגמא בהעדפת פחמימות מורכבות מאידך.

במאמר הזה אנו עוסקים, באפקט המעשי של אימון הכושר על הגברת הצריכה הקלורית/ חילוף חומרים/ מטבוליזם של הגוף ותרומתו האמיתית ל"מצבת" שריפת הקלוריות הכללית?
תופעה מוכרת מחדרי הכושר היא מתאמנים "היגעים" על מכשיר אירובי כזה או אחר למשך דקות ארוכות ורואים בסוף האימון על צג המכשיר ששרפו "רק"  300 קלוריות לדוגמא.
כשמשווים את כמות הקלוריות הזו לכמות הקלורית במזון ומבינים ששרפנו בסך הכול "פרוסונת קטנטנה של עוגה" למשל, הרי שתיתכן תחושת תסכול ופגיעה במוטיבציה וניתן להגיע בקלות למסקנה השגויה ש"האימון אינו משתלם".

המדידה של שריפת הקלוריות ע"י המונה במכשיר מסוים או ע"י טבלאות חישוב שונות של צריכה קלורית, "מחשבונים" כאלה ואחרים ושאר שיטות חישוב, היא טעות לוגיסטית ושגויה מטיבה. אף אחד ממכשירי המדידה, הטבלאות או המחשבונים האלה, אינו לוקח בחשבון משתנים אישיים מסוימים כמו רמת הכושר הספציפית ולכן אינם מדויקים מלכתחילה.
מילא הטיה זו, אך אף אחד מאלה לא יכול למדוד את הצריכה הקלורית הנוספת שמתרחשת אחרי האימון עצמו וזה המשתנה "שעושה את כל ההבדל".
מדידה כזו אפשרית רק בתנאי מעבדה שמבודדים את המתאמן במהלך האימון ובפרק זמן של 24 שעות ומעלה שאחריו, כאשר בחלל סגור ומבודד נמדדת צריכת החמצן שלו ומתורגמת לצריכה האנרגטית/ הקלורית.

ידוע זה מכבר שהגוף לא מסיים את צריכת הקלורית העודפת שלו בסיום האימון, אלא שורף קלוריות עודפות מעבר לחילוף החומרים הרגיל שלו, גם בפרק הזמן שאחרי האימון.
מאמנים רבים כבר מציינים עובדה מבורכת זו, אך עדיין לא מכירים את האומדן האמיתי של צריכה עודפת זו ושלא באשמתם. בדיקות כאלה בתנאים של מחקר מדעי, נעשו אומנם בשנים האחרונות אך הנתונים המדהימים העולים מהם לא קיבלו את ההד התקשורתי היאה להם, אולי ממחסור בכדאיות כלכלית/ מסחרית ואולי מצרות אופקים. עדיין, יש להכיר תודה ולברך שמחקרים אלה מומנו ונערכו מלכתחילה.

ובכן הנתונים הם אלה -

הגוף צורך למעשה את כמות הקלוריות ששרף בזמן האימון עצמו ועוד פי 3 עד פי 3.5 !!! מכמות זו ביממה וגם מעבר לה בזמן שלאחר האימון!!!

ממצאים מדהימים אלה משנים את התמונה כולה. אם לדוגמא שרפנו באימון מסוים 300 קלוריות, הרי שלמעשה התרומה האמיתית של האימון לצריכה הקלורית העודפת, תהייה מעל ל- 1000 קלוריות!!
להמחשת המשמעות, ניקח לדוגמא אישה ממוצעת, מאזנת במשקלה שצורכת במזונה 2000 קלוריות ביממה וגם מוציאה 2000 קלוריות בפרק זמן זה שאינו כולל פעילות גופנית יזומה.
אם תוסיף אימון גופני לפעילות יומה שבו תשרוף  "רק"  300 קלוריות לכאורה, הרי שהוסיפה למאזן הקלוריות היומי לפחות 1000 קלוריות בעמודת הקלוריות היוצאות.
אם לא תאכל יותר מזון מהרגיל, אז כעת היא הכניסה לגופה 2000 קלוריות ביממה זו והוציאה 3000!
מכאן נובע שהיא יכולה: או לאכול 1000 קלוריות נוספות באותה יממה מבלי להוסיף גרם אחד למשקלה, או לחילופין לאכול כרגיל ולהשיל 1000 קלוריות מ"מחסני השומן העודפים" שבגופה.
להשלמת התמונה הכוללת של המשמעות הגלומה בנתונים אלה, נציין שקילו שומן ניתן לתרגם ל- 7700 קלוריות בממוצע.

מכאן שב- 8 אימונים בלבד, של הליכה נינוחה למשך 35 – 45 דקות למשל, ניתן לשרוף קילוגרם שומן, בתנאי שלא אוכלים יותר מהרגיל.

זהי אומנם דוגמא בלבד והנתונים בה כלליים וממוצעים אך המשמעות הפרקטית, בתרומה האמיתית של הפעילות הגופנית לצריכה הקלורית -  ליכולת לאכול לשובע ובהנאה ללא עליה במשקל ובהיקפים, או ליכולת לרזות ולחטב את הגוף בלי לפגוע בו בדיאטות הרעבה למנהן, היא ברורה. אין יותר סיבה לפקפק בתועלת הרבה של אימון כושר להגברת חילוף החומרים של הגוף.

מתאמנים מנוסים בביצוע כושר גופני אינם זקוקים לתוצאות של מחקרים אלו כדי "לדעת על בשרם" את ההבדל העצום בין התקופות שבהם אורח החיים שלהם כולל פעילות גופנית סדירה ובין תקופות ללא אימונים - מבחינת היכולת לאכול הרבה יותר ולהישאר מאוזנים במשקל או מבחינת היכולת להוריד ממשקלם, אם בכך הם מעוניינים.

לקבלת קובץ המתנה "הסוד השני להרזיה", הכולל מחקרים המוכיחים את נתוני המאמר וכן את הקובץ ה"גנוז" של סרטון מחקר ה: BBC, שהורד מהרשת עקב לחצי גופים בעלי אינטרס מסחרי שעקב כך נמנע המידע מהציבור הרחב, שהצלחנו להקליט במועד, לפני שהוסר.
להורדת המתנה, לחצו על הקישור כאן

קבלו במתנה את אוצר הטיפים שלי בנושאי כושר, תזונה חיטוב הגוף וגישה מחזקת ומעצימה.

[fbcomments]

הצטרפו אלינו בפייסבוק

טוב לי בגופי

צרו קשר

תקנון אתר ופרטיות
אתר: נמרוד אלישר

כל הזכויות שמורות 2017 ©
לטוב לי בגופי- ניר הדס.